De herfst doet langzaamaan zijn intrede en logischerwijs wordt de verwarming weer aangezet. Echter voordat de verwarming weer intensief gebruikt gaat worden is het verstandig om enkele zaken te (laten) controleren.
In Nederland worden de meeste woningen, voorlopig nog, middels aardgas verwarmd. De cv-installatie werkt alleen goed als de verhouding water en lucht in het circulatiesysteem in orde is. Na enkele maanden van inactiviteit worden de radiatoren vaak maar half warm of maken een borrelend geluid.
Indien dit bij u ook het geval is, betekent dit doorgaans dat er luchtbellen in de verwarmingsleidingen en radiatoren zitten. Voordat de verwarming weer aangezet wordt, adviseren wij het circulatiesysteem te ontluchten en bij te vullen. Wij vertellen graag hoe dit in zijn werk gaat.
Ontluchten van de verwarming
Hoe werkt het ontluchten van een verwarming?
Bekijk de video van Essent of doorloop onderstaande stappen voor succesvol ontluchten.
- Zet alle radiatoren aan/open zodat het water en de lucht in de leidingen verwarmd wordt.
- Zet de thermostaat op de laagste stand en zet de cv-ketel uit. Draai alle radiatorkranen dicht.
- Wacht vijf minuten en pak een ontluchtingssleutel en een doekje.
- Draai met de ontluchtingssleutel het radiatorventiel open en houd het doekje erbij. Komt er gelijk veel water uit, draai het ventiel dan weer dicht. Komt er lucht uit, laat dan de kraan open tot er alleen water uitkomt. Let op: begin bij de laagst geplaatste radiator in huis.
- Draai vervolgens alle kranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
- Controleer vervolgens de waterdruk van de cv-ketel. Als deze te laag is, moet de ketel bijgevuld worden met water.
- Het systeem is ontlucht en de verwarming werkt weer voor 100%. Klaar voor de winter!
Controle schouw, voorkom een schoorsteenbrand
De maanden oktober en maart zijn, volgens verzekeraars, de meest risicovolle maanden voor een schoorsteenbrand. Heeft u een kachel of openhaard? Met de koude maanden in het verschiet stookt u deze waarschijnlijk graag weer op. Het advies is om eerst te (laten) controleren of deze nog helemaal in orde is. Een veel voorkomend probleem is dat vogels er verdroogde takken achterlaten welke makkelijk vlam kunnen vatten. Maar ook roetaanslag of creosoot kunnen gevaarlijk zijn en eventueel brand veroorzaken.
Is de (aan- en) afvoer van de cv-installatie gekoppeld aan de schoorsteen? Dan behoort het reinigen van het schoorsteenkanaal tot een verplicht onderdeel van het onderhoud aan de cv-installatie. Doe hiervoor een beroep op een schoorsteenveger of erkende technicus.
Een aantal tips van de brandweer om een schoorsteenbrand te voorkomen:
- Laat de schoorsteen minimaal jaarlijks vegen door een specialist.
- Kies hiervoor een bedrijf dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).
- Zorg dat een emmer met zand in de buurt van de kachel/openhaard staat als deze aan staat. Blus nooit met water!
- Gebruik aanmaakhoutjes voor het aansteken van het vuur. Gebruik geen brandbare stoffen als benzine of spiritus.
- Stook volgens de Zwitserse methode.
Koolstofmonoxide
Zodra de verwarmingselementen weer gebruikt gaan worden, na een langere periode van inactiviteit, kan het gevaar van koolstofmonoxidevergiftiging ontstaan. Koolstofmonoxide (CO) kunt u niet ruiken, zien of voelen en dat maakt het zo ontzettend gevaarlijk.
Koolstofmonoxide ontstaat als verwarmingselementen niet goed zijn afgesteld of wanneer de schoorsteen niet goed doortrekt. Als er koolstofmonoxide in een ruimte aanwezig is, kan dit ongemerkt ingeademd worden en komt het via uw longen in uw bloed terecht. De symptomen van koolmonoxide vergiftiging zijn onder andere; loomheid, duizeligheid, hoofdpijn en futloosheid. Bij hoge concentraties koolstofmonoxide kan bewusteloosheid optreden. In een enkel geval volgt overlijden, wees gewaarschuwd.
De volgende voorzorgsmaatregelen om koolstofmonoxide te voorkomen:
- Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster of raam op een kier voor ventilatie.
- Laat de cv-installatie periodiek controleren door een erkende installateur.
- Plaats een koolmonoxidemelder in de ruimte van het verwarmingstoestel en/of open haard.