Heeft u last van een nare geur van leidingwater? De oorzaak blijkt vaak lastiger te achterhalen dan gedacht. Hieronder enkele mogelijke oorzaken van nare geurtjes van het leidingwater.

Vervuilde onderdelen onder uw gootsteen/wastafel

Een onaangename geur uit de gootsteen of wastafel hoeft niet per se te liggen aan de kwaliteit van het leidingwater. Andere oorzaken kunnen een vervuilde ‘stankafsluiter’ of ‘overloopconstructie’ zijn. Bijvoorbeeld door slijtage kan het voorkomen dat er water in deze onderdelen blijft staan wat zorgt voor een onaangename geur.

Vervuild water kan zowel zeep- als etensresten bevatten. Dit kan zich gaan hechten aan de overloopconstructie (o.a. sifon) of stankafsluiter. Wat resulteert in een onaangename geur in betreffende ruimte.  Door de stankafsluiter en/of gehele overloopconstructie regelmatig schoon te maken, geeft u nare geurtjes en bacteriën minder kans.

Mocht de bron van stinkend kraanwater niet van de riolering in huis afkomstig zijn, dan moet er verder onderzoek naar de leidinginstallatie gedaan worden. Raadpleeg hiervoor een gespecialiseerd bedrijf. Blijkt dat het water, direct afgetapt bij de watermeter, stinkt, meldt dit dan bij het drinkwaterbedrijf (Brabant Water voor Breda).

Oorzaken achterhalen

Voordat u zaken reclameert kunt u zelf al het één en ander uitsluiten door onderzoek te doen in uw woning. Controleer bv. of er uit alle kranen stinkend water komt en zijn er daarnaast loze leidingen? Indien er loze leidingen zijn kunt u deze beter loskoppelen en/of verwijderen. Zijn er kranen die zijn aangesloten met flexibele slangen of is de perlator van de kraan verstopt? Eveneens twee oorzaken die voor nare geurtjes kunnen zorgen en relatief makkelijk schoon te maken zijn.