In Nederland heerst een zwaar tekort aan loodgieters en meer vak-deskundig personeel en naar verwachting gaat dit tekort de komende jaren alleen nog maar toenemen. Met de stijgende vraag naar specialistisch werk –  door bijvoorbeeld het aantal nieuwe huizen wat gebouwd moet gaan worden – kan dat voor grote problemen zorgen in de toekomst.

Het resultaat kan zijn dat u lang moet wachten op een loodgieter of soms met zeer hoge bedragen te maken krijgt als het een spoedklus betreft.

Oorzaken: bouwcrisis en stereotypen

Kijkende naar de oorzaken van het tekort aan loodgieters ligt dat enerzijds aan de crisis in de bouw van een aantal jaren geleden en het impopulaire karakter van het beroep. Doordat in de crisisjaren vele bouwprojecten vooruit werden geschoven was er minder werk in het zakelijk segment. Eveneens werden toen veel verbouwingen uitgesteld door huishoudens. Loodgieters zijn altijd nodig maar er was wel degelijk minder werk in die jaren.

Helaas heerst er daarnaast rond het werk van loodgieter nogal wat stereotypering. Mensen denken dat loodgieters vooral met ontstoppingswerkzaamheden bezig zijn. Echter het werk van een loodgieter is veel diverser dan men zou denken. Van complete installaties en verduurzaming tot het verhelpen van CV-storingen en lekkages. Loodgieters zijn vaak de ‘goednieuwsbrengers’ voor mensen thuis aangezien zij de problemen oplossen of iets verbeteren/vernieuwen. Het resultaat zorgt dan vaak voor een lach op het gezicht.

Kies voor een echte specialist

Er zitten nogal wat verschillen tussen loodgieters in de markt. Met een éénvoudige cursus noemt  men zich al een specialist en loodgieter, dit terwijl het vak wel degelijk jaren aan ervaring vraagt en een gedegen opleiding kent. Dat kan voor de kwaliteit in werk een groot verschil maken. Het laatste wat u wilt is half of matig werk in huis. Zorg dat u ten alle tijden een gespecialiseerde loodgieter in huis haalt om gegarandeerd te zijn van kwaliteit.

Bij Zandberg Bv werken alleen gecertificeerde loodgieters. Wil jij deel uitmaken van ons professionele team? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of solliciteer hier.