Met de helaas tot nu toe erg natte zomer in Nederland blijven de mensen die niet op vakantie gaan nu meer binnenshuis dan normaal. Een van de nadelen van grote hoeveelheden regen zoals in de afgelopen tijd zijn lekkages. Zowel binnen als buiten kunt u er in huis last van hebben. Hieronder de meest voorkomende soorten lekkages in het huis.

  • Daklekkage

De buitenmuren en het dak van het huis krijgen het meeste regen te verduren. Een lekkage aan het dak is dan ook geen kleinschalig probleem en kan voor flinke schade zorgen. Door weersomstandigheden kan dit bij elk huis voorkomen. Zeker als de lekkage  langzaam door het dak trekt en zaken als isolatie, plafond en muren gaat beschadigen. Controleer daarom tijdig uw dakpannen, dakgoten en aansluitingen op bijvoorbeeld de dakkapel. Oorzaken kunnen zowel foutieve montage als slijtage zijn.

  • Badkamer- en keukenlekkage

In de badkamer en de keuken wordt het meeste water gebruikt. Ook wel de zogenoemde natte ruimtes van het huis genoemd. Hoe meer waterpunten en aansluitingen in deze ruimtes hoe groter de kans op lekkage. Van wastafels tot de douche en van de wasmachineaansluiting tot de radiatoren. Door slijtage of verkeerde montage kunnen de leidingen en aansluitingen gaan lekken. Dit kunnen zowel kleinschalige als flinke lekkages zijn. Controleer tijdig zaken als kitranden, rubbers, ringen en voegwerk.

  • Kelderlekkage

Bent u in het bezit van een kelder? Dan is er altijd een kans dat grondwater voor wateroverlast zorgt. Vooral bij hevige regenval.  Naast het vocht wat door de aarde naar de kelder kan lopen kunnen eventuele leidingen die in de kelder lopen gaan lekken. Net als in andere ruimtes, controleer periodiek de kelder op natte plekken of eventuele lekkages aan de leidingen.

  • Lekkage in leidingwerk

Naast bovenstaande ruimtes lopen door heel het huis natuurlijk diverse waterleidingen. Of het nu voor radiatoren of voor de af- en aanvoer van water is. Deze zitten vaak verwerkt in de muur, maar dat wil niet zeggen dat lekkage nooit kan voorkomen. Mochten er vochtplekken ontstaan kunt u de oorzaak achterhalen door te onderzoeken of er op die plek ook leidingen lopen. Zo ja is er mogelijk een lek en kunt u het beste een specialist inschakelen. Het openbreken van een muur voor leidingwerk is wel het laatste wat u wilt, maar indien nodig kunt u dit beter door een expert laten doen.

 

Er zijn natuurlijk nog meer plaatsen in het huis waar lekkages kunnen ontstaan. Denk u dat u last heeft van een lekkage en zoekt u professionele hulp? Neem contact op met Zandberg BV. Wij komen graag bij u langs om het probleem op te lossen.

Voorkom schade en schakel tijdig een vakspecialist.