Kalk, we hebben er allemaal mee te maken. Hardnekkige, witte, ingedroogde vlekken. Niet mooi en ook zeker niet goed voor uw sanitair. Kalk veroorzaakt verschillende problemen in huis. Denk bijvoorbeeld aan verstopte leidingen, verminderde waterdruk en een verminderde efficiëntie van verwarmingselementen. Kalkaanslag kan ook invloed hebben op de werking van apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en boilers. In dit artikel leggen we u uit wat kalk precies is, waarom kalkaanslag ontstaat en welke oplossingen er zijn om kalkaanslaag definitief te voorkomen.

Het verschil tussen hard en zacht water

Om het belang van een waterontharder of waterontkalker te begrijpen is het belangrijk om eerst te begrijpen wat het verschil is tussen hard en zacht water.

Hard water is water met een hoog gehalte aan calcium. Het drinkwater in Nederland wordt gewonnen uit grondwater en rivierwater. Grondwater is rijk aan verschillende mineralen. Wanneer regenwater uit de lucht valt wordt het allereerst opgenomen door de bodem. Wanneer het regenwater in de bodem zakt, stroomt het langs stenen en zand. Onderweg neemt het water mineralen op: calcium en magnesium. Wanneer water een hoog gehalte aan calcium- en magnesiumionen bevat, noemt men het hard water.

Zacht water is water met een minimale concentratie calcium. Als water relatief weinig van dit mineraal bevat, spreken we over zacht water. De hoeveelheid kalk in het water wordt uitgedrukt in °dH (Duitse hardheid). 1° dH staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter. Leveranciers van drinkwater spreken pas bij 15°dH over ‘hard water’. Uit ervaring blijkt echter dat alles boven de 3°dH kalkaanslag veroorzaakt. Hoe zachter het water, hoe minder calcium in het water, dus hoe minder kalkaanslag.

Het ontstaan van kalkaanslag

Wanneer hard water wordt verwarmd of verdampt, kunnen de mineralen neerslaan en zich ophopen op oppervlakken zoals leidingen, kranen, waterkokers en douchekoppen. Dit vormt een laagje witte aanslag, dat kalkaanslag wordt genoemd.

Permanente oplossingen tegen kalkaanslag

Om kalkaanslag te verminderen, kunnen waterontharders of waterontkalkers worden gebruikt. Deze apparaten verwijderen calcium- en magnesiumionen uit het water, waardoor het water zachter wordt. Waterontharders kunnen helpen om de vorming van kalkaanslag te verminderen en de levensduur van apparatuur te verlengen.

Hoe werkt de Digisoft waterontharder?

In Digisoft waterontharders zitten miljoenen minuscule harsbolletjes die in staat zijn om calcium- en magnesiumionen uit te wisselen tegen natriumionen. Die harsbolletjes zorgen ervoor dat de calcium en magnesium deeltjes blijven plakken wanneer het leidingwater door de waterontharder stroomt. Het ontbreken van deze calcium- en magnesiumionen in het water dat dan bij u door de kraan stroomt, zorgt dat de vorming van kalk niet langer mogelijk is.

Meer redenen om een waterontharder te laten installeren

Het laten installeren van de Digisoft waterontharder brengt naast bovenstaande voordelen nog meer voordelen met zich mee.

  • Doordat het water kalkvrij is hoeft u geen agressieve chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken bij het reinigen van uw apparatuur. Dit is beter voor uw gezondheid, uw woonomgeving en het milieu.
  • Aan water ontkalken zit ook financieel voordeel. Uw apparatuur gaat door minder slijtage veel langer mee. De levensduur van apparaten wordt aanzienlijk langer wanneer u gebruik maakt van de Digisoft waterontkalker. Uw apparaten zullen minder stroom verbruiken waardoor ook uw energiekosten dalen. Daarnaast heet u door het zachtere water minder wasmiddel en wasverzachter nodig. Dit kan zelfs een reducering van 50% van het verbruik betekenen.
  • Kalkvrij water en dus zachter water betekent dat uw huid minder droog is of trekt na douchen of handen wassen. Ook huidirritatie is minder waarschijnlijk met het gebruik van de Digisoft waterontharder.
  • Een niet onbelangrijk voordeel is ook dat kalkvrij water lekkerder smaakt. Zacht water, dat proeft u. En zacht water zorgt voor heerlijke koffie en thee.
  • Misschien nog wel het grootste voordeel is dat u met de Digisoft waterontharder een kalkvrije badkamer kunt realiseren. Door het wegblijven van kalk wordt het schoonmaken van de badkamer een stuk makkelijker. Nooit meer hard schrobben en boenen.

U ziet, proeft en voelt het verschil.

Het installeren en gebruik van de Digisoft waterontharder brengt vele voordelen met zich mee. Wij helpen u graag met de installatie van de Digisoft waterontharder bij u thuis.

KOM IN CONTACT

Zandberg BV
Takkebijsters 20, 4817 BL Breda
 076 521 6436
 info@zandbergbv.nl
www.zandbergbv.nl