Aan het einde van de zomervakantie dreigt in elke woning het gevaar van een legionellabesmetting. Een kraan die langer dan een week niet wordt gebruikt, kan al een reëel risico op een legionella-infectie vormen. De legionellabacterie bevindt zich onder andere in waterleidingen, douchemengkranen en andere kranen in en rondom het huis. Een besmetting met de bacterie kan leiden tot een ernstige longontsteking. Helaas raken veel mensen onnodig besmet na hun vakantie. Volgens Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is dit onnodig omdat legionellabesmettingen meestal eenvoudig te voorkomen zijn.

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die in de natuur voorkomt, met name in zoet water zoals meren en rivieren. Deze bacterie kan zich ook vermenigvuldigen in waterleidingen en andere waterinstallaties. De bacterie kan een infectie veroorzaken, genaamd legionellose, waarvan de meest bekende vorm de veteranenziekte (ook wel legionellalongontsteking genoemd) is.

Hoe verspreidt legionella zich?

Legionella verspreidt zich via kleine waterdruppeltjes in de lucht, bij het gebruik van kranen, douches, bubbelbaden of fonteinen. Als mensen deze besmette waterdruppeltjes inademen, kunnen ze ziek worden. De symptomen van legionellose kunnen variëren van milde griepachtige klachten tot ernstige longontsteking. Vooral oudere mensen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en rokers lopen een groter risico om ernstig ziek te worden door legionella.

De kans op een legionellabesmetting is het grootst wanneer de bacterie zich via waternevel kan verspreiden. Eric van der Blom, legionella-expert van Techniek Nederland, adviseert: “Bij het inademen van die nevel nestelt de legionellabacterie zich in de longen. Het is verstandig om bij thuiskomst alle kranen en douches in huis minstens een minuut lang met heet water te laten stromen en daarna met koud water na te spoelen.” Om te voorkomen dat het water vernevelt, kan de douchekop bijvoorbeeld in een emmer water worden gelegd of in een washandje worden gehouden. Het doorspoelen van de leidingen heeft als bijkomend voordeel dat metalen en andere stoffen uit de drinkwaterleiding worden weggespoeld, waardoor het water weer vers is om te gebruiken.

Legionella gaat helaas niet op vakantie

Legionella kan levensbedreigend zijn. Tijdens vakanties worden de kranen in huis niet gebruikt, waardoor het water in de leidingen stilstaat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden komt. Onder deze omstandigheden kan de legionellabacterie zich snel vermenigvuldigen. Een legionellabesmetting kan vermoeidheid en griepachtige klachten veroorzaken, maar ook een (dubbele) longontsteking. In sommige gevallen heeft een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop. Jaarlijks zijn er zeshonderd meldingen, maar naar alle waarschijnlijkheid komen er in werkelijkheid veel meer legionellabesmettingen voor.

Ook in het buitenland lopen tientallen Nederlandse vakantiegangers een legionellabesmetting op. Wanneer het appartement of vakantiehuis een week of langer niet gebruikt is, vormen ook daar alle kranen en douches een risico. Techniek Nederland adviseert dan ook om bij aankomst op de vakantiebestemming eerst alle kranen goed door te spoelen.

Groei van legionella thuis beperken

Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als ze langer dan een week niet worden gebruikt.

  1. Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen minstens een minuut lang door.
  2. Laat het water rustig stromen en voorkom verneveling door bijvoorbeeld de sproeikop in een emmer water te houden of het sproeistuk van de kraan af te halen.
  3. Zorg er indien mogelijk voor dat het water uit alle kranen een temperatuur van ten minste 60 graden heeft.
  4. Laat ook op de vakantiebestemming alle kranen enkele minuten doorspoelen.
  5. Ook een tuinslang, hogedrukreiniger en andere sproeiende (speel)apparaten die niet dagelijks worden gebruikt, vormen een risico. Spoel ze door en voorkom verneveling.
  6. Pas de drinkwaterinstallatie nooit zelf aan, maar laat dit doen door een erkend installatiebedrijf. Voorkom vooral ‘dode leidingen’ en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg en aanpassing van de drinkwaterinstallatie te voorkomen.
  7. Ontsmet regelmatig het bubbelbad (of de spa, whirlpool, jacuzzi of hot tub) volgens de gebruiksaanwijzing.

U kunt geen legionellalongontsteking krijgen van apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60°C komt of waarvan het water niet wordt verneveld. Voorbeelden hiervan zijn: koffiezetapparaten, waterbakjes (bijv. op verwarming) en stoomapparaten.

Kom in contact

Heeft u twijfels over (drink)waterinstallaties bij u thuis of op kantoor? Of bent u op zoek naar advies of een partij die u kan helpen met de installatie ervan? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Zandberg BV
Takkebijsters 20, 4817 BL Breda
076 521 6436
info@zandbergbv.nl
www.zandbergbv.nl